Tarih: 23.05.2024 17:37

Manyas'ta Orta Asya Gelenekleri Etkinliği Düzenlendi

Facebook Twitter Linked-in

Balıkesir'in Manyas ilçesinde, gençlerin Türklerin ilk ana yurdu olan Orta Asya'nın kültürünü tanıması amacıyla "Unutulmaya Yüz Tutmuş Orta Asya Gelenekleri" adlı bir etkinlik düzenlendi. 

Manyas Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte, Orta Asya'daki yaşam biçimi, sportif faaliyetler, yemek ve müzik kültürü, sanatsal faaliyetler ve edebi unsurlar çeşitli etkinliklerle tanıtıldı.

Etkinlikte, Türk kültürünün kökeni, Türk hakanlarının yönetim tarzı ve Orta Asya'nın tarihî önemi vurgulandı. 

Okul bahçesinde 16 Türk devletinin bayrakları sergilendi, okçuluk gösterisi yapıldı ve Türk Birliği Konseri düzenlendi. 

Orta Asya yemek kültürü tanıtılarak, katılımcılara bu yemeklerin günümüzde nasıl kullanıldığını karşılaştırma fırsatı sunuldu.

Manyas Anadolu Lisesi tarih öğretmeni Zeynep Tuna, etkinlikle ilgili bilgi vererek, Türk kültürünün kökenlerini ve Türk hakanlarının yönetim tarzını öğrencilere ve ziyaretçilere çeşitli faaliyetlerle anlattıklarını belirtti. 

Orta Asya kavramını öğrencilerin zihninde canlandırmak için Orhun Abideleri'ni temsilen canlandırma yapıldığını ifade etti.

Tuna, okulun bahçesinde sergilenen bayrakların yanı sıra, ata sporu okçulukla ilgili gösteriler düzenlediklerini söyledi. 

Orta Asya müziklerinin tanıtıldığı Türk Birliği Konseri'nin Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu (TÜMATA) tarafından gerçekleştirildiğini, konar-göçer yaşam tarzının etkilerini anlatmak için dokuma tezgahları kurulduğunu ve demircilik geleneğinin sergilendiğini ekledi. 

Ayrıca, Orta Asya Türk kültüründe önemli olan aile kurumunun oluşturulmasındaki "saçı geleneği" temsili olarak öğrenciler tarafından canlandırıldı.

Zeynep Tuna, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır" sözünden ilham alarak bu etkinliği düzenlediklerini belirtti.

Manyas Anadolu Lisesi Müdürü Hayriye Başaran da etkinlikle ilgili olarak, teknolojinin hızla geliştiği bu çağda gençlere Orta Asya geleneklerini tanıtarak, tarihlerine sahip çıkmaları gerektiğini vurgulamak istediklerini ifade etti.

Etkinliğe, Manyas Kaymakam Vekili Susurluk Kaymakamı Muammer Köken, Manyas Belediye Başkanı Ahmet Duru, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Ay, kurum amirleri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
google-site-verification=5I1OkmO_uOBOfLOs2YZZpDRhh3_eaG4LlRPMb6_TXHY