Tarih: 05.08.2024 15:50

“TARİHTEN GELEN DERS: SANSÜR İŞE YARAMAZ”

Facebook Twitter Linked-in


Dünyada bu yasağın uygulandığı ülkelerin Rusya, Çin, Kuzey Kore ve İran olduğunu belirterek bu ülkelerin özelliği totaliter rejim ile yönetilmeleridir ve bizim de bu kategoriye dahil olduğumuzu söyledi.
          Köybaşı, tarihsel bir örnek vererek, "II. Abdülhamit’in sansürlü döneminde sakıncalı görülen ve toplatılan 150 çuval kitap, Abdülhamit’in emriyle, Şeyhülislam’ın fetvasıyla hamamlarda yakılmıştı" dedi. Sansürün kapsamının o dönemde öylesine geniş tutulduğunu belirten Köybaşı, pek çok kelimenin ve kavramın yasaklandığını aktardı. “Grev, ihtilal, sosyalizm, hürriyet ve hatta Parlamento kelimesinin bile yasaklandığını biliyor muydunuz?” diye ekledi.
SOSYAL MEDYAYA SANSÜR UYARISI
            Güncel baskı ve sansür uygulamalarına da dikkat çeken Köybaşı, "Neden mi bunları söylüyorum? II. Abdülhamit zamanında INSTAGRAM gibi sosyal medya alanları olmadığı için bir kısmının yazdıklarını sansürlemiş" ifadesini kullandı. Köybaşı, sosyal medyanın özgür ifadeler için önemli bir mecra olduğunu vurgulayarak, tarihsel dersler ışığında modern özgürlüklerin korunması gerektiğinin altını çizdi.
KAHROLSUN FAŞİZM, YAŞASIN DEMOKRASİ, YAŞASIN ÖZGÜRLÜK
            Erden Köybaşı, tarihsel örneklerle sansürün hiçbir zaman uzun vadede işe yaramadığını belirtti. II. Abdülhamit döneminde uygulanan yoğun sansür politikalarına rağmen, 1909'da padişahlığın sona erdiğini hatırlatarak, "Demek ki baskı ve sansür bir işe yaramıyor” dedi.
            Günümüzde de benzer düşüncelerin varlığını sürdüğünü ifade eden Köybaşı, "Bir sabah uyanıp kapatın INSTAGRAM'ı yasakladım der misiniz? Dersiniz.
Biz de deriz ki, KAHROLSUN FAŞİZM,YAŞASIN DEMOKRASİ, YAŞASIN ÖZGÜRLÜK...” ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
google-site-verification=5I1OkmO_uOBOfLOs2YZZpDRhh3_eaG4LlRPMb6_TXHY