Tarih: 22.10.2024 16:04

BİRLİK VE DAYANIŞMANIN SİMGESİ: KOOPERATİFLER

Facebook Twitter Linked-in

Balıkesir Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) Başkanı Faruk Özen, 2025 yılının Birleşmiş Milletler (BM) tarafından “Dünya Kooperatifler Yılı” ilan edilmesi ile ilgili açıklama yaptı. 

Özen açıklamasında kooperatiflerin birlik ve dayanışmanın simgesi olduğunu vurguladı.

 

13 YIL ARADAN SONRA YENİDEN 

Özen, 13 yıl aradan sonra ikinci kez BM tarafından 2025 yılının kooperatifler yılı ilan edildiğinin altını çizdi. Başkan Özen, "Alınan bu karar ile BM, 13 yıl aradan sonra ikinci kez kooperatifler yılı ilan etti. Bu, üzerinde durulması gereken bir konudur. Dünyada ülkeler arasında bu kadar ayrışmışlık varken kooperatifçilik üzerinde tereddütsüz hemfikir olunmasını gözden kaçırmamak gerekir. Kooperatifler, din, dil, ırk gözetmeksizin herkese eşit yaklaşarak, birlikte hareket ederek tüm zorlukların aşılabileceğini tarih boyunca defalarca ispat etmiştir” dedi. 

 

BM’DEN DÖRT ÖNEMLİ TAVSİYE 

Özen, BM'nin 2025 yılı için belirlediği "Kooperatifler Daha İyi Bir Dünya İnşa Ediyor" teması kapsamında dört önemli tavsiyede bulunduğunu belirtti: Hükümetlerin kooperatifler için elverişli bir ortam yaratması, Kooperatiflerin kamuoyunda farkındalık yaratması, yeni liderler geliştirmesi ve iş birliğini güçlendirmesi, Kurumların ve kalkınma ajanslarının, eğitim ve uluslararası iş birliği yoluyla kooperatifleri desteklemesi, Kamuoyunun kooperatif kimliğini anlaması ve kooperatif girişimlerini desteklemesi. Özen, kooperatiflerin toplumsal eşitlik, gelir adaleti ve demokrasiye katkıda bulunan kuruluşlar olduğunu vurgulayarak, "Yıllardır bu doğrultuda çalışmalar yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz" dedi.

 

MEMLEKET SANDIKLARINDAN GÜNÜMÜZE 

HAYKOOP Başkanı Faruk Özen, kooperatifçiliğin güçlü bir tarihi geçmişi olduğunu ifade etti. Özen, “Kooperatifçiliğin dünya genelinde köklü bir tarihi olduğunu belirten Başkan Özen, hareketin temellerinin 1844 yılında İngiltere’de Rochdale Öncüleri ile atıldığını ve Osmanlı’da 1863 yılında Memleket Sandıkları adı altında benzer bir girişim başlatıldığını hatırlattı. Özen, kooperatifçiliğin yardımlaşma, dayanışma ve kalkınma düşünceleri üzerine inşa edildiğini ve bu sebeple evrensel bir yapıya dönüştüğünü ifade etti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
google-site-verification=5I1OkmO_uOBOfLOs2YZZpDRhh3_eaG4LlRPMb6_TXHY