Tarih: 23.07.2024 17:30

Büyükşehir Çevre Katliamına Duyarsız Kalmadı. TÜRKMEN DAĞI İLİÇ OLMASIN!

Facebook Twitter Linked-in

 

Çamköy, Sarıalan, Gökçeyazı Ovası, Türkmen Dağı ve çevresini etkileyecek olan madencilik faaliyetleri ile ilgili Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’nden komisyon kurulması kararı çıktı. Karara göre; Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve ilgili dernek ve STK’lar maden çalışması yapılacak olan alanda incelemeler yapacak. 

CVK Madencilik tarafından bölgede yapılacak olan madencilik faaliyeti sırasında; siyanür, kostik, tuz ruhu dahil 23 adet farklı kimyasalın bölgeyi yaşanmaz hale getireceği öngörülüyor. Konuyla ilgili olumlu ÇED Raporu’na karşı açılan dava Danıştay’da Balıkesir’in önemli tarım havzalarından Gökçeyazı Ovası’nın da bulunduğu yaklaşık 16 köyü olumsuz etkileyecek olan maden faaliyeti ile ilgili çevre derneklerinin yaptığı çalışmalara Balıkesir Büyükşehir Belediyesi de kayıtsız kalmadı. 23 Temmuz 2024 tarihinde yapılan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclisi Toplatısı’nda bölgede yapılacak olan madencilik faaliyetlerini incelemek üzere komisyon kurulmasına karar verildi. 

ZEHİRLİ KİMYASALLAR KULLANILACAK 

Kırsal Alan Tarım ve Hayvancılık ile Çevre ve Sağlık Komisyonu Bölgede yapılacak olan madencilik faaliyetlerinin oluşturabileceği zararları ele aldı. Komisyon raporunda; “Proje yakınlarındaki en az 16 köyü etkileyecek, siyanür, kostik, tuz ruhu dahil 23 adet farklı kimyasal kullanılacak olan projenin kapsamında 2 adet açık Ocak, 4 adet yer altı ocağı, kırma eleme tesisi, zenginleştirme tesisi, atık depolama alanı gibi üniteler bulunmaktadır. ÇED alanında ve sağlık koruma bandı alanında yerleşim yerleri bulunmaktadır. Çamköy'ün neredeyse tamamı, Sarıalan'ın da bir kısmı ÇED alanındadır” ifadelerine yer verildi. 

 

MÜLKİYET İZİNLERİ TAM DEĞİL

Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulan komisyon raporunda bölgede yapılacak olan madencilik faaliyetleri ile ilgili mülkiyet izinlerinin tam olmadığı ve mera izinlerinin alınmadığı belirtildi. Raporda; ÇED alanında 161,5 hektar büyüklüğünde çok sayıda tapulu özel mülkiyet, tarla bulunmaktadır. Ayrıca meralar da yer almaktadır. Özel mülkiyet olan tarım alanlarında madencilik faaliyetinin yapılabilmesi için mülkiyet izinlerinin alınmış olması (satın alma ya da kamulaştırma), bu alanlar için kamu yararı kararı alınması ve Toprak Koruma Kurulu'nun kararının Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanması ve "tarım dışı kullanım izni’nin alınması gereklidir. ÇED alanında kalan tarlaların az bir kısmının satıldığı, büyük bir bölümünün satılmadığı, mülkiyet izinlerinin alınmadığı, kamu yaranı kararı ve kamulaştırma işlemlerinin yapılmadığı, ayrıca mera izinlerinin alınmadığı düşünülmektedir. Dolayısı ile şirketin hali hazırda atık depolama alanında ve açık ocak kısmında sürdürmekte olduğu faaliyetlerin hukuki dayanaktan mahrum olduğu düşünülmektedir” ifadeleri kullanıldı. 

 

SU TOPLAMA HAVZASI YOK OLACAK 

Raporda ayrıca bu bölgede yapılacak olan madencilik faaliyetlerinin su rejimlerini ve daha önce yapılan yatırımların heba olacağı belirtildi. Raporda; “Gökçeyazı ovası, önemli bir tarım ve hayvancılık alanıdır ve Balıkesir’in gıda temininde önemli bir yere sahiptir. Sarıalan mahallesinde ve diğer köylerde de önemli tarım alanları vardır. Projenin gerçekleşmesi durumunda tarım alanları kaybedilecek, civardaki tarım alanları da madencilik faaliyetinden etkilenecektir. Gökçeyazı ovasının sulanması ve Sarıalan için DSİ tarafından önemli yatırımlar gerçekleştirilmiştir. Bu yatırımlar heba olacak, kamunun kaynağı israf edilmiş olacaktır. ÇED alanı içerisinde Türkmen Dağı'nda 682 hektar hazine ormanı mevcuttur. Açık ocak ve bazı tesisler ormanlık alandadır. ÇED alanındaki ormanın büyük bir bölümü kesilecektir. Türkmen Dağı, bölgenin önemli su toplama havzasıdır. Projenin gerçekleşmesi durumunda, su toplama havzası yok olacak, yer altı ve yer üstü su rejimleri olumsuz etkilenecektir. Projede açık ocak ve galerilerde patlatma yapılacaktır. Çalışma yapılabilmesi için susuzlaştırma yapılacaktır. Bu durum da su rejimini etkileyecek ve bölgede kuraklığa yol açacaktır. Kullanılacak kimyasalları, pasa dağları ve ocaklarda meydana gelebilecek asit maden drenajı ile bölgenin havası, suyu, toprağı kirlenecektir. Bölgemize temiz su temin etmek ve suyun kalitesini korumak Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin de görevleri arasındadır. Köylerimizin tarımının, ormanının, havasının, içme ve kullanma suyu ve yeraltı ve yer üstü tüm su kaynaklarının korunması zorunludur.” ifadeleri kullanıldı. 

 

BÜYÜKŞEHİR YERİNDE İNCELEYECEK!

Belediye Meclisi’nde alınan karar doğrultusunda içerisinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Çevre Kontrol ve Koruma Dairesi Başkanlığı ve Hukuk Müşavirliğinin de olduğu komisyon konuyla araştırmalarına devam edecek. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
google-site-verification=5I1OkmO_uOBOfLOs2YZZpDRhh3_eaG4LlRPMb6_TXHY