Tarih: 05.01.2024 15:18

Marmara Denizi'nde Pina Umut Veriyor

Facebook Twitter Linked-in

Marmara Denizi'nin müsilaj sorununu çözmek için önemli bir potansiyele sahip olduğu düşünülen pinalar, yeni gelişmelerle gündeme geldi.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Erdek Körfezi'nde yaptığı son dalışta, deniz tabanında yavru pinaların varlığını gözlemledi. Bu durum, Marmara Denizi'nin geleceği adına umut verici olarak değerlendiriliyor.

Pina, dünyada sadece Marmara Denizi'nde yaşayan bir tür. 2016-2019 yılları arasında iklim değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalık nedeniyle, Akdeniz ve Karadeniz'de yaşayan pinaların büyük çoğunluğu öldü. Ancak Marmara Denizi'ndeki pinalar, bu hastalıktan etkilenmedi ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmeye devam ediyor.

Pinalar, müsilaj sorununun çözümünde önemli rol oynayabilir

Prof. Dr. Mustafa Sarı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Pina, bir saatte 6 litre deniz suyunu filtre edebilen bir organizma. Bu nedenle, Marmara Denizi'ne arıtmadan gönderilen kirli suların temizlenmesi ve müsilaj oluşumunun engellenmesinde önemli bir rol oynayabilir" dedi.

Sarı, ayrıca deniz suyu sıcaklığının artmasının da Marmara Denizi için bir tehdit oluşturduğunu belirterek, "Deniz suyu sıcaklığının artması, müsilaj riskini artırabilir. Bu nedenle, deniz suyu sıcaklıklarını yakından takip etmek ve gerekli önlemleri almak gerekiyor" diye konuştu.

Pinaların korunması için neler yapılabilir?

Pinaların korunması için aşağıdaki önlemlerin alınması gerekiyor:

Bu önlemlerin alınmasıyla, Marmara Denizi'nin müsilaj sorununun çözülmesi ve pinaların korunması için önemli bir adım atılmış olacak.

Marmara Denizi'nde pinaların varlığı, denizin geleceği için umut verici bir gelişmedir. Ancak, pinaların korunması için gerekli önlemlerin alınması da büyük önem taşımaktadır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —
google-site-verification=5I1OkmO_uOBOfLOs2YZZpDRhh3_eaG4LlRPMb6_TXHY